Så kan du handla säkert på nätet

Bedrägerier och ekobrott ökar år 2021, så i den här artikeln förklarar vi hur du bär dig åt för att handla säkrare på nätet. Vi presenterar 7 tips för säkrare e-handel, på ett kompakt och begripligt sätt.

 

7 tips för att handla säkert på internet

  1. Kontrollera om e-butiken är att lita på.
  2. Se till att webbutiken är säker (SSL-skyddad).
  3. Läs på om frakt- och returpolicyn.
  4. Uppdatera din programvara.
  5. Använd antivirusprogram.
  6. Handla med ett kreditkort.
  7. Tänk logiskt, om en deal verkar för bra blir du förmodligen lurad.

Nedan pratar vi mer om de säkerhetstips gällande e-handel vi precis gett dig, i större detalj.

 

1. Ta reda på om butiken är pålitlig

Det finns hur många e-butiker som helst i Sverige, och ett fåtal av dem är osäkra. Om du vill kontrollera huruvida en webbutik är att lita på eller inte, ta reda på om de finns listade på Trygg e-handels lista över betrodda butiker. En webbutik som inte finns med i den listan behöver inte vara osäker, men är e-butiken med i listan så är den att lira på.

Webbutiker som inte sköter sig åker ut med huvudet före från Trygg e-handels lista över säkra e-butiker.

 

2. Se till att webbsidan är krypterad

Säkra webbutiker har en hänglåsikon tätt intill adressfältet som förtydligar att ingen kan se vad du gör på webbsidan. Ett SSL-skydd är särskilt viktigt vid kassa-sidan, då hackers och cyberbrottslingar enkelt kan ta reda på dina betaluppgifter om sidan inte är krypterad.

Det är standard att webbsidor är krypterade, så om en webbutik inte är det ska du alltid avstå från köp.

 

3. Kontrollera frakt- och returpolicyn

Måste du betala en löjligt hög fraktavgift och/eller returavgift? Då ska du också avstå från köp, för att vissa e-butiker satt i system att höja returkostnaden till en extremt hög nivå för att minska antalet returer. Utöver det väljer vissa butiker att ta ut en mycket hög fraktavgift för att tjäna lite snabba pengar.

 

4. Uppdatera programvaran

Det är viktigt att du uppdaterar din enhets programvara, oavsett om du handlar på nätet med en iPhone eller en Windows-dator. Alla mobila enheter från Apple uppdateras som standard per automatik, men din Windows-dator tillåter att du skjuter upp dina systremuppdateringar. Gör inte det. En omstart en gång ibland medför att din dator alltid förblir uppdaterad, och därmed säker.

 

Läs också: Hur mycket kläder behöver ett barn?

 

5. Aktivera/använd ett antivirusprogram

Om du handlar med en MacOS- eller Windowsdator ska du se till att använda ett bra antivirusprogram. Detsamma gäller om du har en mobiltelefon som har Android som operativsystem. iOS-produkter, eller bärbara produkter från Apple behöver inte skyddas med ett antivirusprogram.

Med ett antivirusprogram maximerar du dina möjligheter för att ha och fortsätta ha en enhet som är ren från virus och spionprogram, som kan göra din e-handelsupplevelse osäker.

 

6. Genomför dina köp med ett kreditkort

Som denna sajt där du kan jämföra kreditkort; https://kreditkortguiden.se/ förtydligar de att det är enkelt att reklamera köp som du gjort med ett kreditkort. För att dra tillbaka ett köp hör du av dig till kreditkortsutfärdaren, och därefter får du i princip alltid ut dina pengar om du skulle bli lurad av en oseriös e-butik.

Utöver det kan du få såväl bonus som prisgarantier och förlängd allrisk när du handlar produkter online med ett kreditkort. Dessa fördelar får du inte med ett traditionellt debetkort, eller betalkort.

 

7. Om erbjudandet är för bra för att vara sant, avstå köp

En ny spelkonsol kostar mer än 100 kronor, och du har inte vunnit en ny iPad även om det står det på skärmen. Som tumregel är de erbjudanden som låter lite väl bra falska. Det är ett uttjatat uttryck för att det stämmer!

 

Tips: Så kan du shoppa smart: 8 bra shopping tips