Så här såg mode ut på 20 talet

Det talas ofta om det ”glada 20-talet” som är perioden efter det första världskrigets slut. Kvinnor fick rösträtt på många ställen i världen. Man roade sig genom att gå på caféer, varietéer, biografer och man gick ut och rökte cigaretter och cigarrer. Samtidigt som man lyssnade på jazz och dansade Charleston. Detta är något som folk än idag lockas till och har blivit ett populärt tema vid fester och söker man så finns tips för 20 tals fest att hitta på nätet.

Även 20-talets mode förändrades stort från tidigare. På 20-talet så började kläder att massproduceras och att klä sig moderiktigt blev också något som allt fler hade råd med. Kläderna som massproducerades tog efter utseendet på de stora modehusens designkläder men till en helt annan kostnad.

Revolutionens tid

20-talets mode är också den tidsepok där mode- och klädtrenden tog ett stort steg emot att bli mera likställd med männens mode. Särskilt för kvinnorna. Denna utveckling skulle nå en kulmen under Flower Power-eran på 60 och 70 talet då kvinnors och mäns mode plötsligt kunde vara väldigt likt. Under 20-talet så började exempelvis kvinnorna att bära kjolar och klänningar som slutade strax under knät. Något som varit helt oacceptabelt tidigare.

Detta var också till en början mycket uppseendeväckande men blev ändå till slut den normala längden för kvinnor i västvärlden.

Men till slut blev denna längd normen för i stort sett alla kvinnor. Längden var på många sätt nödvändig för den nya kvinnans livsstil som arbetare, aktiv sportutövare och även som affärskvinna. Världskända designern Coco Chanel slog även igenom på 20-talet och är en stor anledning till att 20-talets mode blev så historiskt viktigt som det faktiskt blev. Det var Coco Chanel som 1926 skapade ”den lilla svarta”, som är en klänning som har levt kvar sedan dess i olika variationer.

Och för männen under 20-talets mode?

20-talets mode för män skilde sig inte så mycket från de tidigare årtiondenas stil. Ett helt nytt plagg var ändå den låga halmhatten som massor av män använde. En annan modetrend under 20-tale var även Oxford bags. Detta plagg var ett par breda byxor som först användes av studerande på Oxfords universitet och därav namnet som uppstod. 1925 så blev Oxford bags även populära bland män utanför universitetet och det här var den första gången som ett särskilt mode uppstod inom herrmodet bland yngre män.

Oxford har även varit stilbildande inom annat mode bland männen. Omkring 1925 så började fluga att användas istället för slips, först spreds detta inom överklassen för att snabbt även spridas ned till medelklassen.

Pullovern blev också den modern efter att den engelska kronprinsen visat sig både på, och utanför golfbanan i sin pullover. Modellandet framför alla andra var USA under denna tid. Al Capones kostymer var också de stilbildande och något som många män ville efterlikna under 20-talets mode.

Gällande barnmodet under 20-talet så var det klänningar som gällde för flickorna. Även här så kunde numera klänningar och kjolar sluta ovanför knäna. Barnmodet för flickor innebar även skor med slejf och klockhatt. Användningen av mönster blev också allt vanligare och där man även kunde gå ifrån det sedan tidigare totaldominerande enfärgade plaggen.

Bland pojkarna så var byxorna fortfarande raka och gick ungefär ner till knäna. När pojkarna skulle vara fina så var det ofta sjömanskostym eller vit skjorta och slips som gällde.

Modehistoria på YouTube