70-tals mode: Frihet på alla sätt

70-tals mode handlar för många om utsvängda byxor, virkade pullovers, slimmade skjortor och toppar samt massor av plagg i mönstrade Flower Power-stil. I början av 70-talet så var det fortfarande looken från 60-talet och Beatles och Twiggy som inspirerade hur vi skulle klä oss och hur vi skulle se ut. Några år in på 70-talet så började sedan plaggen att bli vidare för både män och kvinnor och där man till slut löpte linan fullt ut med att ha så mycket mönster och färger på plaggen som ögonen bara kunde tåla.

70-tals mode där trenden var second hand och att sy sina egna kläder var också väldigt populärt. Att färga sina kläder med batikmönster blev också allra högsta mode. Denim i alla de former oavsett om de kom som jacka, kjol, byxa eller skjorta var också ett måste för alla stilmedvetna. Denimen i all ära men det var ändå polyestern som var det mest använda materialet, ljusa färger och massor av mönster syntes överallt.

 

Lek med mönster och färger det var 70-tals mode!

För främst kvinnor så blev stickade plagg allt populärare. Bland de stickade plaggen så var det tröjan som hade den högsta platsen i hierarkin men även andra stickade plagg som klänningar och rockar bars flitigt. Många av de stickade plaggen var pälsbeklädda i kanten och där fuskpäls av räv var det som var allra populärast. Koftor i brunt, beige eller vitt sågs också som allra högst mode bland många kvinnor.

70-tals mode handlar mycket om frihet och där detta visar sig i trenderna och modet där det inte fanns några tabun. Alla plagg, färgkombinationer som rosa ihop med orange och övriga looks var alla tillåtna.

Höga stövlar och platåskor a la ABBA var det som kvinnorna skulle ha på fötterna. Både kvinnor och män bar utsvängda byxor i denim eller manchester, platåskor samt åtsittande t-shirts med tryck. Den tajta t-shirten skulle gärna ha tryck med ett slagord eller uppmaningar som tex. ”Spola kröken” eller ”PEACE”. T-shirts med tryck av en rock- eller popgrupp som Creedence Clearwater Revival, Deep Purple eller ABBA var också stekhett, ville man vara riktigt extrem så hade man istället en ”Sex Pistols” t-shirt.

 

Village People var en populär grupp som verkligen representerade 80-talet med galna outfits och svängig musik

Svängigt värre!

70-tals mode för män handlade främst om utsvängda byxor med pressveck. Byxorna kunde ha alla tänkbara färger, detta bar man gärna tillsammans med en tajt t-shirt. Även denimplagg från topp till tå var högsta mode. Virkade pullovers och virkade västar syntes också på allt flera män där även hängselbyxan gjorde sin entré.

Skjortorna skulle vara tajtare men gärna uppknäppta ordentligt i bröstet. Hade man brösthår så knäpptes såklart gärna en extra knapp upp så att den håriga bringan kunde skyltas med. Skjortkragarna skulle också vara så enorma som bara möjligt, längst skjortkragar vann.

70-tals mode handlar också mycket om massor av accessoarer och som här blir populärt på riktigt. Stora bälten, huvudbonader, armband och medaljonger bars av både män och kvinnor, var accessoarerna egentillverkade så var det än bättre.

Barnmodet under 70-talet handlade också mycket om tajta kläder med mycket färger. Polotröja, stickade plagg och snickarjeans var väldigt inne. Även på barnen, pojkar som flickor, så var det utsvängda byxor med pressveck som gällde. Träskor på fötterna för ung som äldre var också riktigt hett