50-talets mode: Kändisarnas decennium

Stilikoner som Marilyn Monroe, James Dean och Elvis Presley påverkade enormt mycket vilket 50-tals mode det var som gällde. Till skillnad från t.ex. 20-talets mode som utvecklades i samband med samhällets utveckling. Till skillnad från t.ex. 20-talets mode som utvecklades i samband med samhällets utveckling, modernisering, industrialisering och kvinnors rätt. Modernisering, industrialisering och kvinnors rätt var influenserna då. Modet och trenderna varierande även en hel del under 50-talet, precis som det även skulle komma att göra under kommande årtionden.

 

 

Man kan säga att 50-talet började mera strikt och klassiskt stilrent till att senare bli mera ungdomligt rebelliskt. Om början av 50-talet mera tillhörde de moget vuxna så tillhörde definitivt slutet av 50-talet mera det ungdomliga modet. Förutom legenderna ovan nämnda så var även Audrey Hepburn, Brigitte Bardot och Grace Kelly filmstjärnor som inspirerade ungdomarna.

50-tals mode för kvinnor och yngre tonårsflickor såg väldigt olika ut. Kvinnorna klädde sig ofta i dräkt tillsammans med en matchande handväska, hatt eller clipsörhängen. Frisyren var ofta uppsatt i en väl-stylad knut.

 

50-talets mode hade två läger

Om det inte var dräkt som gällde så var det klänningar, kvinnor skulle absolut inte ha byxor. Till klänningen så skulle man gärna ha ett brett bälte. Mönstret skulle helst vara prickigt eller blommigt även om enfärgat fortfarande också var populärt. Populära färger bland kvinnorna var blått, gult, smaragdgrön, beige och violett.

Högsta 50-tals mode för kvinnorna var även pälsbeklädda rockar och mantlar. Inte så sällan så bar man även en tunika under rocken som här även började att bli alltmera populär. Det var även under 50-talet som kvinnornas frisyrer slaviskt började att efterlikna kändisarnas.

Yngre tonårsflickor ville däremot ha en annan look. Axellösa klänningar var högsta mode, vidden på kjolarna fick gärna vara största möjliga. Till detta så hade man gärna ett brett läderbälte, en knuten snusnäsduk om halsen och diadem i håret. Medan kvinnorna fortsatt gärna bar höga kubanska klackar så ville tonårsflickorna ha platta ballerinaskor som var målade i prickigt, rutigt eller i randigt.

 

James Dean och Elvis Presley

50-tals mode för män var som för kvinnorna uppdelade i två läger, moget vuxet och ungdomligt rebelliskt. För männen så var det fortsatt bredare kostymer som gällde, ofta med den matchande och enfärgade västen till. Trenchcoat eller rock var också ett måste. En aning smalare hattar och slipsar än från tidigare årtionden började också att bäras. Några år in på 50-talet så började den strikta stilen att tappa andan något när tajtare polotröjor och kortare shorts i pastellfärger syntes på allt flera män. Klädstilen överlag började här också att bli mera avslappnad och sportig.

För tonårspojkarna så handlade 50-tals mode om helt andra saker. James Deans look med enfärgad vit t-shirt, skinnjacka och blå eller svarta jeans var ett absolut måste. Elvis Presleys liknande stil följdes också från A till O av många yngre män. En cigarett i mungipan och en tub bryl-kräm i håret och man var så het som man bara kunde bli. Bomberjackor, basebolljackor och basebolltröjor var också populära plagg bland ungdomarna. En sliten läderhatt eller en platt keps kunde också bäras som kronan på verket. På fötterna så bar man gärna något högre stövlar eller svarta mockaskor som kallades för creepers. Här började man också att använda sneakers som än idag är mera populära än någonsin, Converse modell Chuck Taylor All Stars.