90-tals mode, och de stora märkena

Det 90-tals mode som vi alla inspirerades av kom mycket ifrån hur skådespelare, artister och modeller klädde sig. Stora buffaloskor, crop- tops, miniryggsäck och lågt skurna jeans. Stora hoodies m.a.o. tjocktröjor med märkesloggor var ett absolut måste för alla modemedvetna under 90-talet.

Ett sportigt 90-tals mode för kvinnor grundade sig mycket av hur ett visst engelskt popband såg ut, Spice Girls. En magtröja, crop-top, var ett absolut måste i varenda tjejs garderob. Det var även de klassiska Adidas WCT-byxorna med knäppning på sidan som Sporty Spice mer eller mindre alltid bar.

Buffaloskorna som främst bars av kvinnor, även om män också kunde ha dom, var också absolut högsta mode. Även dessa skor med en klack som hette duga hade också sin självklara plats på mångas fötter.

De extremt lågt skurna jeansen som var en aning utsvängda nedtill sågs också i stort sett överallt. Dessa gick bra att ha på sig när man stod upp och sakta rörde sig framåt. Men de var heller inte gjorda för att man gjorde någon annan rörelse i dom överhuvudtaget.

 

Punk och rock byts ut mot grunge

Högsta 90-tals mode för kvinnor var också virkade klänningar, virkade sjalar eller virkade huvudbonader eller en klassisk gubbkeps. Grungestilen var också en unisex stil som gick hem hos både kvinnor och män under 90-talet. Mycket tack vara den stilbildande ikonen Kurt Cobain i Nirvana.

Cykelbyxor var obligatoriska i varje garderob. Detsamma var det att ha en miniryggsäck som trots att den inte rymde mera än enbart ett läppstift, en hårsprayflaska och en klassisk Nokia eller Ericssontelefon satt också som ett smäck på alla unga tjejers- som en aning äldre kvinnors ryggar.

Populärt bland både kvinnor och män var stora hoodies med så stora märkeslogos som möjligt på bröstet. Skulle du vara så inne som det bara gick att vara så behövde märket absolut vara Champion eller Acqua Limone. På fötterna så gällde sneakers från Adidas, Nike, Fila eller Converse för både kvinnor och män.

Street och hiphop växte i popularitet

Hiphop började påverka byxstilen

90-tals mode för män handlade mycket just om sportiga hoodies och collegetröjor men också om stentvättade jeans och WCT byxor från Adidas. Grungestilen med t-shirt ovanpå en långärmad tröja och flanellskjortor tillhörde också det mode som var populärt bland män, där 80 talets rock-stil blev mindre populärt.

Jeansen skulle till en början på 90-talet sitta vid midjan och vara stentvättade som sagt. Under 90-talets senare del så skulle jeansen helst vara i löst sittande ”baggystil”, tack vare (eller på grund av?) hiphopens ökade popularitet. Där man helst skulle visa vilka underkläder man hade under brallorna. Tommy Hilfiger eller Calvin Klein var det absolut häftigaste att visa upp, tyckte många ungdomar åtminstone.

Även barn- och ungdomsmodet handlade mycket om sportiga t-shirts, hoodies och WCT eller mjukisbyxor med stora märkeslogos på. Bland yngre flickor och kvinnor så var kortare klänningar i så mycket mönster som det bara var möjligt också väldigt populärt, in så sällan så skulle man ha en t-shirt under den korta klänningen.

Var det 90-tals mode som gällde även något som du gillade? Då är du bara att gratulera då 90-talets mode nu är tillbaka igen och mera populärt än någonsin tidigare. Så bara på med WCT brallorna, magtröjan och buffaloskorna och du är så trendig man bara kan bli just nu.