80-tals mode: Storleken har betydelse

Säg 80-tals mode till många av oss och tanken går direkt till stora tuperade frisyrer, glada neonfärger, pastellfärger och axelvaddar i all oändlighet. Färgerna som plaggen absolut skulle ha var chockrosa, turkos, mintgrön, aprikos och neongult.

 

Man gick ifrån 70-talets ”Flower Power” och Disco, och gick mot ”Yuppies. Skräddarsydda överdelar eller kavajer (såklart med axelvaddar) var ett absolut måste i varje kvinnas garderob. Plagg med stora axelvaddar hade man ofta fastsatta i bh:n under en stor stickad tröja. Den så ofta midjekorta kavajen bars vanligast till ett par V-jeans. Här var det även lager på lager som gällde där det var populärt att ha flera linnen över varandra.

Det självklara valet av skor för många kvinnor var pumps eller Peter Pan-stövlar. Strumporna var lika solklara för både kvinnor, män, ungdomar och barn. Tubsockor och ingenting annat var det som gällde för alla. Populärt bland många kvinnor var även färgglada och klassiska benvärmare. Dessa fungerade också precis lika bra till gympapasset som till vardags.

Cykelbyxan var obligatorisk bland alla kvinnor i mer eller mindre alla åldrar. Att sedan dessa bars av både prinsessan Diana som av Madonna gjorde heller inte cykelbyxan mindre populär.

 

Djurmönster varvades med vågade snitt

Stora oversized t-shirts med tryck som gärna hängde ned över ena axeln var också ett plagg som var ett absolut måste. Tröjan skulle vara kort och visa del av magen. Var den inte nog kort så såg man ofta till att klippa den kortare och det var enbart positivt att det såg hemvävt ut. Plagg med stora prickar i svart och vitt var högsta mode. Precis som alla andra plagg med djurmönster av leoparder, geparder och zebror även var.

Blommiga blusar och kjolar med volanger var också det högsta mode. Spets, krås och lycra var design och material som var populära.

80-tals mode för män handlade mycket om raka och ljusa vita kostymbyxor som gärna var höga i midjan. Byxorna matchades med en pastellfärgad skjorta eller en pastellfärgad t-shirt, en rikt mönstrad hawaiiskjorta var också helrätt. Skulle man matcha detta tillsammans med en för 80-talet trendig kavaj så var den alltid i en glad pastellfärg som rosa eller mintgrön ihop med sina stora axelvaddar och oversized i designen.

 

Cool som Don eller tuff som Bruce

Som grädde på moset så kunde man använda en smal slips eller ett par häftiga pilotsolglasögon. När man läser hur modet för män skulle se ut så får man ganska snabbt klart för sig att looken att sträva efter var Don Johnsons rollfigur Sonny Crockett i den då otroligt populära amerikanska tv-serien Miami Vice.

Det avslappnade och sportiga modet gällde även bland många barn och ungdomar. Här var det också neonfärger som gällde och oftast med populära WCT- byxor och WCT hoodies där dessa ofta bars samtidigt och enhetligt. WCT overaller från det svenska märket Bagheera var otroligt populära i Sverige ihop med kortärmade och långärmade tröjor från det amerikanska surfmärket Hang Ten.

Jeansen som gällde för alla modemedvetna oavsett om man var yngre eller något äldre var stentvättade Levis 501:or. Jeansen skulle vara instoppade i de obligatoriska tubsockorna eller alternativt uppkavlade. Ville man känna sig som en riktig rock star a la Bruce Springsteen eller Jon Bon Jovi så hade man en eller flera snusnäsdukar hängande från bakfickan eller framfickan på jeansen.